Goed ouder worden - Derkx, Peter, ....-; Maas, Alexander, ....-; Machielse, Anja, ....- (Amsterdam : SWP, 2011)
De Utrechtse Universiteit voor Humanistiek is in maart 2008 gestart met een projectgroep 'Goed ouder worden: welzijn, zingeving en menselijke waardigheid'. De auteurs van deze bundel essays zijn allen verbonden aan deze werkgroep. Bijdragen aan deze bundel behandelen onder andere vragen die aan de orde komen als men nadenkt over goed ouder worden, de positie in de samenleving, lichamelijke veroudering en existentiële ervaring. Er is een bijdrage over het spirituele perspectief op de ontwikkeling in de latere levensfases. De vraag wordt behandeld of de gezonde levensverwachting van de mens verlengd zou moeten worden met tientallen jaren. Sociale isolatie neemt vanaf de leeftijd van zeventig snel toe; wat moet je doen om een sociaal netwerk in stand te houden? De betekenis van herinneringen komt aan bod en er is een bijdrage over wat dementerenden nog wel kunnen en de invloed van de sociale omgeving hierop. Met een bijdrage over organisatie in zorg- en verpleeghuizen en de interactie van alle betrokkenen; een laatste bijdrage gaat over levensvoering. Gedegen artikelen over een belangwekkend onderwerp. Met eindnoten en literatuuropgave per essay. © NBD Biblion
Essays vanuit een filosofisch en sociologisch perspectief over een zinvol en gezond leven op latere leeftijd.
Keywords: Ouderen