Niemand is uniek, behalve ik : hoe je persoonlijkheid voortdurend verandert - Rassin, Eric, ....- (Amsterdam : Bakker, 2010)
De schrijver bekijkt kritisch het begrip persoonlijkheid. Er zijn diverse persoonlijkheidstheorieën. Persoonlijkheid is geen statisch maar een dynamisch fenomeen. Het meten van de persoonlijkheid is problematisch door waarnemings- en interpretatiefouten, die ertoe bijdragen dat we meer consistentie zien dan er is. Persoonlijkheid betekent door populaire misvattingen in het taalgebruik vaak iets anders dan in de persoonlijkheidsleer. Dat geldt ook voor persoonlijkheidsstoornissen, waarbij de vraag is of het echt gaat om problemen met de persoonlijkheid of om langslepende aandoeningen. De schrijver relativeert de begrippen persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornis en gebruikt daarbij vele onderzoeken en testen. Hij wijst op vele dubieuze tests en waarschuwt voor het opplakken van persoonlijkheidskenmerken. Hij ziet mensen liever gediagnosticeerd op grond van hun gedrag. Het boek is niet eenvoudig en vraagt wel enige psychologische kennis. De auteur studeerde recht en gezondheidswetenschap en is verbonden aan de universiteit Rotterdam. Hij schreef artikelen en boeken op gebied van klinische en rechtspsychologie. © NBD Biblion
Kritische analyse van de psychologische begrippen persoonlijkheid en persoonlijkheidsstoornis.