Achter het masker van de persoonlijkheid : gids tot zelfkennis voor individu en coach - Wirtz, Froukje D., ....- (Soest : Nelissen, 2006)
Ondanks ruim een eeuw wetenschappelijke psychologie en vele eeuwen zoeken naar het eigen ik blijven wij overwegend vreemden voor onszelf en voor anderen, omdat wij ons van de grondstructuur van onze persoonlijkheid nauwelijks bewust zijn. Ons masker verbergt innerlijke polariteiten, verdedigingsmuren en angsten, die in ons gedrag doorklinken. In dit boek wordt stapsgewijs nagegaan hoe ons innerlijk - in samenhang met ons gangbaar uiterlijk functioneren - ons unieke persoonlijke grondpatroon vormt. Om ons persoonlijke grondpatroon en zijn dynamiek te leren kennen gaat de schrijfster te rade bij een eigentijdse persoonlijkheidspsychologie: de theorie van Pieter van de Griend (1922-2001). Zij maakt onderscheid tussen het externe niveau en het interne ervaringsniveau. Op het interne niveau vormen distantie en betrokkenheid een cruciaal begrippenpaar. In de buitenwereld gaan wij daarmee vooral handhavend of aanpassend om. Froukje Wirtz 'combineert' handhaving, aanpassing, distantie en betrokkenheid en ziet dan vier dynamische grondstructuren, met elk hun voor- en nadelen. Ze bespreekt de grondpatronen en licht deze toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. Er zijn oefeningen opgenomen die het proces van het verwerven van zelfkennis begeleiden. Het is een fundamenteel boek voor begeleidingskundigen: bemiddelaars, mediators, organisatieontwikkelaars, coaches, supervisoren en voor ieder die de speurtocht naar de eigen persoonlijkheidsstructuur wil aangaan.
Keywords: Persoonlijkheidsleer