Warme seks en hete chocolade : over porno en intimiteit - Penne, Ilse, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Ilse Penne is voorzitster van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS), die in 2008 de actie 'Warme seks en hete chocolade' lanceerde als reactie tegen het huidige overaanbod aan seksuele prikkels in de media. Opgepast: de vereniging juicht wel degelijk toe dat het taboe rond seksualiteit onder invloed van enkele seksuele revoluties doorbroken werd, maar staat kritisch tegenover het feit dat in de media seks blijkbaar niet heet genoeg kan worden opgediend. Volgens de VVS doet de overbelichting van de excessen van seks onrecht aan de rijkdom van seksualiteit en kan het bovendien de persoonlijke zoektocht van elk individu bemoeilijken. Zij willen mensen net uitnodigen om hun seks opnieuw warm te souperen en weer te leren genieten van hete chocolade, allicht niet bedoeld om van het lichaam van de partner te likken. In Warme seks en hete chocolade gingen negen seksuologen op zoek naar wetenschappelijke literatuur om te toetsen of deze bezorgdheid gerechtvaardigd is. Ze schrijven ieder vanuit hun eigen denkkader en met hun eigen pen. Peter Leusink baseert zich op Nederlands gedachtegoed en presenteert Vlaams cijfermateriaal in het debat over "de jeugd van tegenwoordig", die seksualiteit lijkt te verwarren met fastfood. Ilse Penne gaat zelf in op het thema van vrouwvriendelijke porno en bespreekt de mogelijkheden van labo-onderzoek op dit vlak. Koen Baeten levert een klare bijdrage over de dynamiek van seksverslaving als een ziekte van onze tijd. Econoom en seksuoloog Luc Zwaenepoel heeft het over de commercialisering van seksualiteit. Het zit tussen de twee oren, zo besluit Gerard Gielen in een bijdrage over het onrealistische schoonheidsideaal. Alexander Witpas waagt zich dan weer gestaag maar geslaagd aan de identificatie van de echte vijand: niet de porno maar de eenzaamheid, een moeilijk te remediëren construct.
Artikelen over de hedendaagse beleving van seksualiteit.
Keywords: Seksualiteit en maatschappij