Genoeg kikkers gekost - Verreycken, Martien, ....- (Antwerpen : Garant / Cyclus, 2009)
Niet alleen Walt Disney laat in zijn films het verhaal van de kikker en de prinses opnieuw tot leven komen. Ook in het echte leven hollen vrouwen vaak de illusie achterna dat zij met één kus hun kikker tot de prins van hun dromen zullen omtoveren. En dat mislukt steeds vaker. Statistieken van 2006 leveren een plaatje van anderhalf miljoen singles in België, waarvan 800.000 vrouwen. Vroeger was de vrouw onderdanig en was scheiden taboe. Dat dit nu veranderd is, ligt mee aan de basis van het hoog aantal op de klippen lopende relaties. Die zijn niet meer op afhankelijkheid of macht gebaseerd, maar op vertrouwen en liefde. Psychotherapeute Martien Verreycken noemt de huidige liefdesverhoudingen 'confluent' of samenvloeiend. Ze duren zolang beide partners het de moeite waard vinden om erin te investeren. Is dat niet meer zo, dan wordt er een punt achter gezet. In het eerste deel van haar tweeluik 'Genoeg kikkers gekust!' Kikkers en prinsen, bekijkt ze wat mannen en vrouwen precies verwachten van hun relatie. Ze zoekt een antwoord op de vraag waarom koppels al dan niet trouwen, wat verliefdheid is en wat echte liefde betekent. In het tweede deel, Vrouwen en hun foute partners, reikt Verreycken de juiste vragen aan om over een lopende relatie te stellen. Ze gaat daarbij ook echtscheiding als antwoord niet uit de weg en belicht er de gevolgen van. Mannen en vrouwen slepen volgens de auteur nog steeds evolutionair bepaalde eigenschappen mee die overeenkomen met die van de holbewoners. De man was de jager, gefocust op zijn doel en de vrouw beschermde het nest en socialiseerde met de buren van een grot verder. Daarom kunnen vrouwen taken combineren en willen ze vooral zorgend zijn. Vrouwen vragen hiervoor begrip en respect. Mannen verlangen waardering voor hun prestaties en willen dat vrouwen hen aanvaarden zoals ze zijn. Een liefdesrelatie is dan ook alles behalve vanzelfsprekend.
Zeker niet als deze beoordeeld wordt op een heel brede basis waarin naast kameraadschap, ook intellectuele stimulansen, steun en betrokkenheid, koesterende intimiteit en seksuele extase van tel zijn. Een hele opgave, en wanneer het niet helemaal lukt zijn mannen allerminst vrij te pleiten, zo suggereert Verreycken. Vrouwen zouden er anderzijds al te gemakkelijk van uitgaan dat kikkers steevast in prinsen veranderen. Zowel Kikkers en prinsen als Vrouwen en hun foute partners zijn meeslepende boeken over een interessant onderwerp. De auteur put haar deskundigheid vooral uit haar jarenlange praktijk als psychotherapeute. De schrijfstijl is gedreven en het boek richt zich vooral tot vrouwen en tegen mannen. Hun tekortkomingen worden niet echt neutraal vastgesteld, maar soms een beetje karikaturaal in de verf gezet. Wat de lay-out betreft, is het boek opgevat als een soort cursus, waarin de inhoud in hoofdstukken en paragrafen behandeld wordt. Dat biedt wel structuur, maar het geheel krijgt er iets afstandelijks door. Aan het einde kan de lezer zelf testen hoe het gesteld is met zijn/haar liefde, verliefdheid en visie op een relatie. [Lut De Jaegher]
Boek 1 : Kikkers en prinsen - Boek 2 : Vrouwen en hun (foute) partners
Keywords: Partnerrelaties