De navelstreng van Eros : gesprekken over de man en de vrouw van nu en straks - Coolsaet, Bo (Boudewijn Louis René André), 1939-; Hamerlijnck, Erlend, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2001)
In De navelstreng van Eros doorlopen Bo Coolsaet en Erlend Hamerlijnck een veertigtal onderwerpen tijdens een aantal korte wandelingen in de tuin der lusten. Het boek leest bijzonder vlot en aangenaam. Coolsaet schuwt geen moeilijke vragen, maar beantwoordt ze vanuit zijn enorme eruditie en zijn ervaring en mensenkennis. Wat opvalt, is de bijzondere openheid waarmee hij de diverse thema's behandelt. Coolsaet waagt het bijwijlen om politiek niet zo correcte uitspraken te doen, maar steeds vanuit een milde aanvaarding van feiten. Zo erkent hij bv. op het vlak van seksuele opvoeding dat de ouders een zekere autoriteit zouden moeten hebben, maar deze in sommige gezinnen door kinderen wordt overgenomen, omdat de ouders deze autoriteit niet invullen. Ook bij het verplicht gemengd onderwijs zet Coolsaet vraagtekens. Jongens zouden wel eens andere leermethodes nodig kunnen hebben dan meisjes. Elders wordt het modewoord 'onthaasten' aangepakt. Voor hem heeft stress niets te maken met de hoeveelheid werk, wel met de manier waarop je ertegenaan kijkt, wat van het begrip 'onthaasten' een holle illusie maakt. En uiteraard bespreekt Coolsaet een hele resem typisch mannelijke, urologische of andrologische problemen zoals erectiestoornissen, voortijdige ejaculatie, prostaatkanker, maar ook relatieproblemen allerhande. Elk hoofdstukje wordt aangegeven met een treffende titel, gevolgd door een korte inhoudsparafrase, waarop mede-auteur Hamerlijnck de lezer ten huize Coolsaet bij de professor introduceert. Dan kan het eigenlijke interview beginnen: duidelijke vragen met genuanceerde antwoorden.
Gesprekken over de biologische, erotische en sociale verhouding tussen de seksen in de breedste zin.
Keywords: Seksualiteit