Mijn hartje bonst voor jou - Cuyvers, Ann, ....- (Leuven : Van Halewyck, 2009)
VRT-reporter Annick Ruyts, uitbaatsters van 'de erotische verbeelding' Ann Cuyvers en Ingrid Neujens, en illustratrice Caroline Aerts sloegen de handen in elkaar en schreven samen een informatief kinderboek. Ze willen verliefdheid bespreekbaar maken. Verliefdheid is een gevoel, en met dit boek proberen de auteurs kinderen te helpen om hierover te praten en erover na te denken. 'Aan wie geef jij liefde?', 'Wat is belangrijk om iemand graag te zien?', 'Wie kus jij het allerliefst?' Samen met hun ouders of in de klas kunnen kinderen door dit boek bladeren en nadenken over een aantal onderwerpen. Leuk is dat ieder antwoord eigenlijk meteen ook een nieuwe vraag kan uitlokken. Ook delicatere zaken zoals homoseksualiteit, echtscheiding en masturbatie komen aan bod. 'Homo, lesbisch, bi? Wat vind je daarvan?' zijn open vragen die een gesprek op gang kunnen brengen. Soms wordt er geen antwoord gegeven waar er misschien wel een nodig is. 'Kan iemand twee papa's hebben? Hoe moet dat dan?' Een kind kan moeilijk zelf een antwoord bedenken op deze vraag en kan met een onvoldaan gevoel achterblijven.
De auteurs fladderen in deze bundel losse teksten en ideeën als het ware van het ene onderwerp naar het andere en de lezer kan zelf kiezen bij welke onderwerpen hij stil wil staan. Liefde wordt heel mooi gekoppeld aan alle zintuigen. Liefde 'kleurt als', 'klinkt als',' smaakt als', 'voelt als' en 'ruikt als'. De tekst is poëtisch, soms grappig, en blijft op het niveau van jonge kinderen. Er wordt volop gespeeld met de grootte en de kleur van de letters en belangrijke woorden worden geaccentureerd. De kleuren van de illustraties zijn hard en er is heel veel contrast in aangebracht. Ze lijken weinig aantrekkelijk voor kinderen. Zo brult een meisje op een schreeuwlelijke achtergrond het letterlijk uit. Ter hoogte van haar hart is een steekvlam getekend. Het lijkt wel een vreselijke ziekte, verliefd zijn. Je hebt minder eetlust, je hart gaat sneller kloppen, je handen zweten, je knieën knikken, je hebt kriebels in je buik. Er wordt afgesloten met een stukje over de puberteit. De gieter die water sprenkelt in de broek van de jongen en de blouse van het meisje zal bij de kinderen heel wat hilariteit opwekken, maar een hoog knuffelgehalte kan je het moeilijk toeschrijven. Mijn hartje bonst voor jou had een warm boek over gevoelens kunnen zijn, ware het niet dat de illustraties de tekst doen verkillen. [Nora Janssens]
Wat is liefde en verliefdheid? Over onderwerpen als verkering, kussen, echtscheiding en homoseksualiteit kun je nadenken en praten. Vanaf ca. 6 t/m 11 jaar. - concept Ann Cuyvers en Ingrid Neujens ; tekst en red. Annick Ruyts ; ill. Caroline Aerts
Keywords: Verliefd zijn