Jongens en meisjes - Van Gemert, Annie, ....- (Nijmegen : Van Gemert, 2009)
Portretten van dertig jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens in de leeftijd van vijf tot en met zeventien jaar. Allen poseren ze in hun eigen omgeving, buiten in de natuur en in de veilige ruimte van de eigen kamer. De uit vier tot dertien foto's bestaande reeksen tonen het natuurlijke proces van veranderen bij jongens en meisjes voor en tijdens de puberteit. Fotografe Annie van Gemert zocht naar het moment van omslag, waarin stoere meisjes hun vrouwelijkheid ontdekken en zachte jongens hun mannelijkheid. De prachtige, paginagrote kleurenfoto's tonen de kinderen en jongeren in close-up, half aangesneden en ten voeten uit. De fotografe heeft aandacht voor macho-poses, een dromerige blik en een zelfverzekerde houding. Bijna altijd poseren de kinderen in zacht licht. Journaliste Marijke Libert interviewde elf van de jongeren en vroeg hen aan de hand van eerder gemaakte foto's terug te kijken op hun kindertijd en opgelegde rolpatronen. Tekst en beeld vullen elkaar goed aan en getuigen van een groot inlevingsvermogen in de gedachtewereld van pubers. De foto's zijn uitstekend afgedrukt. © NBD Biblion
Fotoportretten van dertig jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens in de leeftijd van vijf tot zeventien jaar - Catalogus n.a.v. de tentoonstelling o.a. te Rotterdam (Nationaal Onderwijsmuseum) van 5 september 2009 tot 3 januari 2010
Keywords: Androgynie