Straffe madammen : zonen over hun moeder - Pauwels, Hilde, ....-; De Mildt, Eric, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2008)
Straffe madammen verschijnt naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de invoering van het vrouwenstemrecht. De hoofdstukjes bestaan uit verhalen van zonen over hun moeders. De link met het vrouwenstemrecht is het feit dat al deze moeders geleefd hebben vóór en na 1948, en nu intussen hoogbejaard zijn, of een ouderdomsziekte hebben (of al overleden zijn). Naar de invloed van dat stemrecht op hun leven wordt evenwel niet echt gepeild. De moeders in deze bundel blijken "straffe madammen" te zijn, die nochtans, volgens de normen van die tijd, in de schaduw moesten blijven en geen eigen keuzes konden maken. Ze vonden dat ze hun plicht moesten doen, hun kinderen een goede opvoeding geven, hard werken, zuinig omgaan met de centen, en vooral niet klagen. Voor emoties was er toen geen plaats, wat hun zonen ? allen bekende Vlamingen ? nu willen goedmaken. Ze vertellen hun moeder hoe geweldig ze was, en geven haar de kans om, op dit late levensmoment, ook eens haar emoties te tonen, mondeling of via een brief. Deze generatie sterke vrouwen kan trots zijn op hun zonen, want ze zijn succesvol. Maar waar blijven de andere vrouwen, die ook sterk waren en niet trots kunnen zijn op hun zonen? Waar zijn de vrouwen die in zware depressies zijn beland? En wat hebben deze vrouwen gehad aan dat kiesrecht? Het laatste hoofdstukje zou ons wijzer moeten maken, maar professor Marc Hooghe beperkt zich tot de vaststelling dat de huidige generatie vrouwen (en mannen) het zoveel beter heeft dan hun ouders in een land dat tot de rijkste ter wereld behoort.
Verhalen van bekende Vlamingen over hun moeders.