Moeders : het boek bij de Canvas-reeks Mijn moeder - De Bock, Leo, 1959-; Goris, Ria, 1961- (Tielt : Lannoo, 2007)
In dit boek komen moeders van bekende Vlamingen aan het woord over wat het betekent moeder te zijn in de 20e en de 21e eeuw. In de vorm van een interview kan de lezer achterhalen hoe Stijn Coninx, Yves Leterme, Luc Lamine, Anissa Temsamani en nog vier andere zonen en een dochter terugkijken op hun jeugd en op de manier waarop hun moeder gestalte heeft gegeven aan het moederschap. Er worden over en weer mooie dingen gezegd, en vaak kan je de liefde tussen de regels lezen. In de interviews krijgt de lezer een duidelijk beeld van wie de geïnterviewden waren en hoe ze geworden zijn tot wie ze nu zijn. Toch slagen de woorden alleen er niet in de verhalen levend te maken, ook al bevat het boek extra materiaal in vergelijking met de bijhorende televisiereeks. Wie de reeks op Canvas gezien heeft, zal het vermoedelijk gemakkelijker hebben zich in te leven. Voor wie de reeks niet gezien heeft, blijven ze echter dode letter. Het boek is wel verzorgd uitgegeven en werd door Leo De Bock van een voorwoord - een soort ode aan de moeders - voorzien. Wie graag foto's ziet van bekende Vlamingen als kind, komt in dit boek aan zijn trekken. [Hilde Debacker]
Dubbelinterviews met bekende Vlamingen en hun moeders.