Liefde : wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere - Mieras, Mark, ....- (Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2010)
De cover van het boek van Mark Mieras is er eentje om van weg te lopen. Opzichtige rode letters en een zwoele kusscène op de achtergrond. En dat is jammer, want het is een boek met diepgang, een knap in elkaar gestoken relaas over hoe onze hersenen omgaan met de basisfuncties in het leven, en hoe dat dan weer onze reacties en voorkeuren bepaalt. Wat bezielt ons in godsnaam als we verliefd worden? Waarom op juist die man of vrouw? En hoe komt het dat het in sommige gevallen heel snel fout loopt, maar dat andere stellen voor de rest van hun leven bij elkaar blijven, soms zelfs jarenlang tot over hun oren verliefd? De hersenen en de processen die zich daar op diepe, onbewuste niveaus afspelen, krijgen de hoofdrol in dit boek. Nergens wordt Mieras saai. Hij schrijft met milde humor, met overtuiging en gemeende interesse. Hij schuwt wetenschappelijke verwijzingen of Latijnse namen niet, maar dit is geen academisch relaas dat topzwaar is van de voetnoten. Evenmin vervalt het in de fout om al te populariserend te willen zijn. Hersenen zijn complexe dingen, de hormonen en enzymen die er invloed op hebben evenzeer. Als je dat wil uitleggen, moet je het helder doen. En daar slaagt Mieras zonder enige twijfel in. Zijn verhaal over de liefde tussen mensen is evolutionair logisch opgebouwd. Het vertrekt van de biologische driften en genetische sturing (hoe kies ik de partner met de beste genen, hoe verwek ik zoveel mogelijk kinderen, hoe breng ik ze zo goed mogelijk groot), maar toont ook aan dat seks niet alleen rond voortplanting draait maar net zo goed rond sociale contacten en persoonlijke binding, en dat de mens een bijzonder geval is in de natuur omdat een combinatie van al die factoren zijn gevoel van geluk en identiteit verstevigt, wat nodig is om een succesvol, gezond en efficiënt mens te zijn.
Informatie vanuit een neurowetenschappelijke invalshoek over verliefdheid, liefde en seksualiteit.
Keywords: Partnerrelaties