Broers en zussen : een haat-liefde verhouding - Rufo, Marcel, ....-; Schilte, Christine, ....- (Amsterdam : Archipel, 2005)
Marcel Rufo komt als kinderpsychiater en kinderarts vaak in aanraking met diverse opvoedingsproblemen. Hij schreef diverse boeken over opvoeding die in Frankrijk ware bestsellers zijn. In Broers en zussen legt hij uit dat de samenstelling van het gezin en de invloed van ouders, broers en zussen van het grootste belang zijn tijdens de ontwikkeling. Hij baseert zich op psychoanalytische achtergronden (Freud, Klein) maar dit hoeft de lezer niet af te schrikken, omdat de auteur geen vakjargon gebruikt maar alles uitlegt in eenvoudige en duidelijke taal. Hij illustreert de theorie tevens met talrijke klinische casestudies uit zijn praktijk. Deze praktijkvoorbeelden worden cursief gedrukt en betreffen bijna allemaal broer-zusrelaties met een pathologisch karakter, maar stellen de lezer in staat beter te begrijpen hoe de natuurlijke verhouding tussen de diverse gezinsleden eruitziet. De auteur legt uit waarom hij vindt dat het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen in één gezin zes à zeven jaar is. De schrijver neemt geen blad voor de mond en sommige van zijn uitspraken kunnen -- voornamelijk voor ouders -- soms enigszins choquerend overkomen. Tevens haalt hij enkele vastgeroeste ideeën over opvoeding totaal onderuit.
Keywords: Broers en zussen