Jaren van de olifant : striproman - Linthout, Willy, ....- (Antwerpen : Meulenhoff/Manteau, 2009)
Karel is een wat bezadigde vijftiger met een lieve vrouw, Simone, vast werk en een schat van een zoon, Wannes. Tot op een dag de politie bij hem aanbelt. Wannes is van het dak van het flatgebouw gesprongen. Na de zelfdoding van zijn zoon staat Karels wereld op zijn kop. Alles en iedereen verliest zijn betekenis. Niemand is in staat om Karel te vertellen hoe hij de dood van zijn zoon moet verwerken. Meer nog, zijn verdriet laat iedereen koud. Van de weeromstuit wordt Karel gekweld door tegenstrijdige gevoelens: eenzaamheid, liefde, onbegrip. Karel raakt de kluts kwijt en laat de werkelijkheid voor wat ze is. Hij vlucht in verzinsels, dagdromen en nachtmerries. Wanneer het er echt toe doet, staat een mens alleen. Helemaal alleen. De autobiografische striproman Jaren van de Olifant is ronduit uniek. Willy Linthout slaagt erin om een authentiek verhaal te vertellen. Zijn besef van tragiek is tegelijkertijd een bereidheid tot lachen, een combinatie die zelden in zo'n subtiel evenwicht voorkomt. Een ijzersterke striproman, surrealistisch en hyperrealistisch tegelijk, die de prijzen binnenrijft en recent vertaald is in het Spaans en Engels. - Het Laatste Nieuws Een prachtige striproman. Door Linthouts sobere en eerlijke benadering heeft Jaren van de Olifant een hoog empathisch gehalte. - De Standaard Willy Linthout maakte een aangrijpende en krachtige striproman. Ook los van het persoonlijke drama dat eraan ten grondslag ligt, maakt Jaren van de Olifant grote indruk. - Klara
Keywords: Zelfmoord ; jeugd