Rouwen in de tijd : een zoektocht in het landschap van afscheid en verlies - Van den Berg, Marinus Johannes, 1947- (Kampen : Ten Have, 2009)
Na een korte inleiding over het landschap van afscheid en verlies en na een eerste verkenning van de uitklapbare landschapskaart (aan de binnenzijde van het omslag) volgt in zeventien hoofdstukken een zoektocht langs vele facetten van rouwen en van leven. Gemis, verdriet, loslaten, herinneren, denken, voelen, beleven, ervaren, intimiteit, inspanning, ontspanning, levensbeschouwing, 'men', spiritualiteit en identiteit vormen stukjes van dat landschap. Doel van rouwen is volgens de auteur jezelf hervinden, met nieuwe levenszin, nieuwe verhoudingen en een nieuw evenwicht. Allerlei interessante en bruikbare tussenteksten: negentien intermezzo's, elf 'onderwegteksten' en vijf teksten voor herdenkingsbijeenkomsten. Onderaan elk hoofdstuk en elke tussentekst staan voetnoten met verwijzing naar boeken of met andere informatie. De auteur is al meer dan 25 jaar betrokken bij de activiteiten van de Vereniging Ouders van een Overleden Kind (VOOK) en ruim elf jaar verpleeghuispastor in Rotterdam. Hij heeft tot nu toe ruim 25 boeken over onderwerpen rondom de dood geschreven, en hij houdt daarover lezingen. Met 'sprekende' illustraties door Marco Faasen. Een origineel en waardevol boek voor iedereen die te maken heeft met afscheid en verlies, en die weer in evenwicht wil komen. © NBD Biblion
Werkboek met onder meer meditatieve teksten voor het verwerken van verlies en rouw.
Keywords: Rouwproces