Het was toch een mooi leven : rouw van ouderen om het verlies van de partner - Polspoel, Arthur, ....- (Leuven : Davidsfonds, 2008)
Na een voorwoord en inleiding gaat de auteur in elf hoofdstukken in op de specifieke aspecten van verliesverwerking bij oudere mensen, zowel vanuit de oudere nabestaande zelf als vanuit de hulpverleners. Hoofdstuk een gaat over oud zijn en (beperkte) levensverwachting. De vele vormen van verlies komen in een volgend hoofdstuk aan de orde, Rouwverwerking in algemene zin in hoofdstuk drie, de algemene rouwopdrachten in vier en in hoofdstuk vijf de mogelijkheden en beperkingen bij rouwverwerking van kwetsbare ouderen. Hoofdstuk zes vormt de omslag van menselijk leven als eenzame opdracht, naar inleven in de eenzame weg die de ander moet gaan. De drie volgende hoofdstukken bestrijken de hulpverlening bij de verschillende rouwopdrachten. Hoofdstuk tien geeft een verdieping van zin en betekenis door de veranderende spirituele dimensie. Helpen door de kwaliteit van de ontmoeting komt daarna aan de orde. Beschrijvingen van concrete personen en hun uitspraken verlevendigen de tekst. Van belang voor rouwende ouderen zelf én voor (klein)kinderen, professionele hulpverleners en anderen. De auteur was pastoraaltheoloog aan de Theologische Faculteit Tilburg en heeft eerder boeken geschreven over verliesverwerking en hulp aan rouwenden, en communicatie in de palliatieve zorg. © NBD Biblion
Bespreking van verliesverwerking bij ouderen vanuit het perspectief van de nabestaande zelf en vanuit de hulpverlening.
Keywords: Rouwen