Om alles wat er niet meer is : jongeren over achterblijven na zelfdoding - Van 't Erve, Monique, ....- (Averbode : Ten Have, 2008)
Deel een van dit boek bestaat uit zestien hoofdstukken met blokjes (interview)tekst van steeds bij naam genoemde jongeren die een nabij persoon door zelfdoding verloren, aangevuld met toepasselijke (song)teksten, met achtergrondinfo van de samenstelsters en met kleurrijke schilderijen en gedichten van de jongeren zelf. Het eerste hoofdstuk presenteert de 51 betrokken jongeren. Daarna komen aspecten aan de orde als het vernemen van de doodstijding, doodsoorzaak, of die (achteraf) wel of niet klopte, en hoe dat langzaam doordringt. Wat was er aan de hand voordat het gebeurde (verslaving, depressie)? Was er wel of geen afscheidsbericht? Had ik maar iets anders of iets niet gedaan. Dan volgen hoofdstukken gevoelens, de uitvaart en 'Herinneringen/houden van/missen'. 'Veel is veranderd, ik ook' kan leiden tot 'Troost en een luisterend oor', maar ook tot 'Vervelende reacties'. Deel een sluit af met hoe het verder gaat met familie, vrienden en zorgen, op school en met professionele hulp (en lotgenotencontact). Deel twee is een werkboek voor lotgenoten: jongeren die achterblijven na zelfdoding. Dit deel bevat veel invul- en inplakruimte. De kleurige vormgeving is dominant; de inhoud lijdt er soms onder. Beide auteurs zijn zeer deskundig in rouwbegeleiding van jongeren. Vanaf ca. 14 jaar. © NBD Biblion
Jongeren vertellen hoe ze zich voelden toen een familielid, vriend(in) of goede kennis zichzelf doodde. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 14 jaar.
Keywords: Rouwproces ; jongeren