Forensische ontwikkeling en opvoeding - Rink, J. E., ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
In dit boek gaat J.E. Rink in op de forensische ontwikkeling en opvoeding. De auteur gaat m.a.w. na hoe kinderen en jongeren zich ontwikkelen in hun omgang met de wetten en de regels in onze samenleving, en welke invloed opvoeding daarop kan hebben. In een eerste deel geeft de auteur een inleiding en toelichting op de hoofdstukken. Vervolgens bespreekt hij de uitgangspunten over ontwikkeling en opvoeden. Zo krijgt de lezer o.m. antwoorden op vragen zoals: Welke zijn de ontwikkelingstaken? Hoe ziet een opvoedingssysteem eruit en welke zijn de belangrijkste opvoedingsfactoren? Welke opvoedingshoudingen, -stijlen en -taken bestaan er? In het derde deel bespreekt hij de forensische ontwikkelingstaak zelf en geeft hij aan wat de morele, psychologische, psychiatrische en criminologische visies op deze taak zijn. In het voorlaatste deel wordt de essentie van de forensische opvoeding belicht en worden belangrijke forensische opvoedingsmethoden besproken. Het laatste deel legt de relatie bloot tussen de forensische opvoeding en de samenleving. Volgens de auteur wordt deze opvoeding vaak belemmerd door de verschillende opvattingen die er in de samenleving heersen. Ieder hoofdstuk wordt besloten met een reeks noten.
Studieboek op hbo/wo-niveau over de ontwikkeling van kinderen en jongeren in hun omgang met wetten en regels.
Keywords: Orthopedagogie