Iedereen is anders : kinderkwaliteitscriteria van inclusief onderwijs - Meerdink, Jorien, ....-; Schuurman, Martin, ....-; Verdonk, Minke, ....- (Antwerpen : Garant, 2011)
Dit boek gaat terug op een grootschalig onderzoek waarvoor kinderen en jongeren tien jaar lang werden ondervraagd over hun ervaringen, behoeften, meningen en adviezen in verband met het onderwijs. Uit interviews met zo'n tienduizend leerlingen uit het regulier en speciaal basis- en secundair onderwijs, werd een tiental alternatieve kwaliteitscriteria gedestilleerd voor een inclusieve onderwijsvorm (waarbij er passend onderwijs wordt aangeboden aan alle leerlingen, ongeacht achtergrond, begaafdheid, gedrag, lichamelijke beperking of gesteldheid). Na een betoog over inclusief onderwijs en kwaliteit, worden de kinderkwaliteitscriteria geschetst. Voorbeelden zijn: 'mijn zelfstandigheid wordt ondersteund' en 'je kunt op verschillende manieren leren'. De kern van dit boek is een hoofdstuk met foto's van kinderen op een inclusieve school. Tussendoor vind je uitspraken uit de interviews. Het boek eindigt met enkele beschouwingen over de kinderkwaliteitscriteria. Een publicatie die een ruime verspreiding verdient. Luchtige kleurendruk, geïllustreerd met kaders en foto's. Schreefloze letter. © NBD Biblion
Keywords: Geïntegreerd onderwijs