Van kerndoel tot leerlijn : concretisering van de kerndoelen voor het speciaal onderwijs - Van der Stap, Marielle, ....- (Amsterdam : SWP, 2014)
Een boek waarin de kerndoelen voor het speciaal onderwijs op cluster-4-scholen worden geconcretiseerd. Cluster-4-onderwijs is onderwijs aan kinderen met gedragsproblemen, psychiatrische problemen en leerstoornissen. De overheid heeft kerndoelen opgesteld waarop de scholen zich moeten richten. De auteur van het boek heeft richtlijnen geformuleerd voor het kunnen uitwerken van de kerndoelen tot didactische doelen die in de dagelijkse praktijk gehanteerd kunnen worden. De volgende vakgebieden worden beschreven: rekenen, technisch lezen/begrijpend lezen, spelling, taal, schrijven, natuur en techniek, aardrijkskunde en geschiedenis. Ze hanteert daarbij drie typen leerlingen: een leerlijn voor de leerling met een gemiddeld IQ, een voor de leerling met een beneden gemiddeld tot gemiddeld IQ en voor leerlingen met een moeilijk lerend IQ. De auteur is leerkracht binnen het cluster-4-onderwijs en medewerker bij Horizon, een Instituut voor Jeugdzorg en Onderwijs. Deze herdruk is licht uitgebreid en geactualiseerd. © NBD Biblion
Keywords: Buitengewoon onderwijs