Hoogbegaafd, nou èn? : ontdek-boek over hoogbegaafdheid - Lammers van Toorenburg, Wendy, ....- (Amsterdam : Samsara, 2006)
De schrijfster van dit boek heeft zelf een hoogbegaafde zoon en geeft, als 'specialist in gifted education ECHA' en 'tekentherapeut', "advies en begeleiding bij hoogbegaafdheid" aan kinderen en volwassenen. Met haar 'ontdek-boek voor kinderen van 5 tot 99 jaar' wil ze informatie verschaffen over allerlei aspecten van hoogbegaafdheid en vooral hoogbegaafde kinderen inzicht geven in hun toestand, ze middelen aanreiken om met hun hoogbegaafdheid om te gaan, zelfvertrouwen geven in hun andersheid en aanmoedigen gewoon zichzelf te zijn. Daarbij komen o.m. aan bod: intelligentieonderzoek, verschillen tussen hoogbegaafde en andere kinderen, het onderpresteren, gepest worden, praten over hoogbegaafdheid, de schoolsituatie, voor jezelf opkomen en gepast aanpassen... De tekst, in grote letter en met veel wit, is gespreid over meer dan honderd linkerbladzijden en wordt telkens op de rechterpagina geïllustreerd met kleurige vrolijke tekeningen. De lezer krijgt nogal wat uitleg over zich heen en voelt zich wellicht net als op school onderwezen en beleerd, al verneemt hij vaak dat hij zichzelf moet zijn, zelf keuzes moet maken. Veel zelf ontdekken kan hij niet, al mag hij wel een paar keer in een afvinklijstje een kruisje zetten in vakjes die hij relevant vindt, een tekening maken, in concentrische cirkels namen invullen of enkele zinnetjes schrijven. De schrijfster richt zich in een soort van spreektaal tot de jonge lezers, met veel gejijjouw, klanknabootsingen (dat-ie, helemàààl), elliptische zinnen, redundante wendingen. Zij wil immers geen boek maken over maar voor hoogbegaafde kinderen en kiest daarom voor de persoonlijke aanspreking en "de taal van het hoogbegaafde kind zelf". Misschien werkt dit wel voor jonge kinderen, maar oudere lezers willen helder geformuleerde, zakelijke, deskundige informatie en geen soms wat zwalpende praatjes.
Allerlei aspecten van hoogbegaafdheid komen aan de orde. Met paginagrote gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Keywords: Hoogbegaafde kinderen