Hoogbegaafde leerlingen op de secundaire school : hoogvliegers of kwetsbare vogels? - Kieboom, Tessa, 1966-; Hermans, Anne (red.), ....- (Antwerpen : Garant, 2004)
Hoogbegaafdheid wordt nog onvoldoende herkend in het onderwijs en de hulpverlening. Het blijft een 'blinde vlek', mede ook door de geringe aandacht die er in opleidingsinstituten aan wordt besteed. Dit boek heeft tot doel alle direct betrokkenen te informeren over en te sensibiliseren voor een aangepaste aanpak van hoogbegafde kinderen en adolescenten. Daartoe schetsen onderzoekers de actuele wetenschappelijke inzichten op dit terrein en reiken ervaringsdeskundigen concrete handvatten aan voor de begeleiding van hoogbegaafden in het onderwijs, vooral maar niet uitsluitend op het niveau van de secundaire school. Bijzondere aandachtspunten vormen de motivatieproblematiek en het 'onderpresteren' op school, de studiebegeleiding, de sociaal-emotionele ontwikkeling en mogelijke concrete modellen voor de onderwijspraktijk. Over de auteur(s): Tessa Kieboom is docent an de Academische Lerarenopleiding en directeur van het Centrum voor Begaafdheidsonderzoek van de Universiteit Antwerpen. Anne Hermans is klinisch psychologe-psychotherapeute met zelfstandige praktijk in Haacht.
Keywords: Hoogbegaafde kinderen ; onderwijs