Werken met ontwikkelingsleeftijden : afstemmen op mensen met een verstandelijke beperking - Vugts-De Groot, Bianca, ....- (Barneveld : Nelissen, 2009)
De auteur is als psycholoog werkzaam bij een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Met behulp van een ruim aantal voorbeelden uit de praktijk beschrijft zij op een uitermate heldere en toegankelijke wijze een begeleidingsmethodiek. Het is de op het 'niveaudenken' gebaseerde begeleiding volgens 'ontwikkelingsleeftijden', die uitgaat van de normale ontwikkelingsleeftijden van baby, peuter, kleuter en schoolkind. Deze worden verbonden met de individuele IQ-metingen en vertaald naar de verstandelijk beperkte cliënt en zijn mogelijkheden op de gebieden sociaal welbevinden, interpersoonlijke relaties, persoonlijke ontplooiing, lichamelijk welbevinden en zelfbepaling. Op deze wijze kan een begeleidingsstijl ontstaan, die aansluit bij de basisbehoeften van de cliënt. De toegankelijke schrijfstijl, literatuursuggesties en ondersteunende schema's maken het boekje tot een zeer nuttig instrument voor een ieder die werkt en leeft met mensen met een verstandelijke beperking. © NBD Biblion
Praktische gids voor de begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking, waarbij wordt uitgegaan van het denkniveau van de cliënt, gebaseerd op 'ontwikkelingsleeftijden'.
Keywords: Mentaal gehandicapten -- Hulpverlening