Pascal Duquenne : een leven met Down - Vandeput, Huguette, ....-; Serres, Gilbert, ....- (S.l. : EPO, 2010)
Pascal Duquenne : een leven met down is een zeer uitnodigend boek wat formaat, lay-out en papier betreft. Wie achteraan begint, krijgt het hoofdstuk 'Pascal Duquenne in data en cijfers' te lezen, een indrukwekkend portret dat hoge verwachtingen oproept. Maar door het dankwoord, voorwoord en inleiding komt het verhaal erg traag op gang. Huguette Vandeput is de moeder van Pascal en begint haar verhaal al voor de geboorte van haar zoon, met de geboorte van zus Carine (die later overlijdt) en van broer Yves. Vandeput vertelt over de kinderjaren van Pascal, waarbij ze enerzijds zijn vaardigheden probeert te stimuleren, maar anderzijds ook haar zoon die 'anders' is moet loslatenMet vallen en opstaan leert de jongen ondanks zijn beperkingen zo zelfstandig mogelijk te worden. Wanneer Huguettes man haar verlaat moet Yves mee zorgen voor de opvoeding van Pascal, wat een zware opgave is. Pascal is zeer sportief en artistiek aangelegd, en zijn moeder en later ook zijn stiefvader geven hem de kans deze talenten verder te ontwikkelen. Medelijden is een slechte raadgever, schrijft Vandeput. Het palmares van Pascal roept een wauw-gevoel op, maar dat is minstens even sterk bij het lezen van het verhaal van zijn zijn moeder, broer en stiefvader. Ondanks de vele tegenslagen schrijft Vandeput: "Pascal heeft veel geluk gehad in zijn leven...". Een uitzonderlijke uitspraak. Hij was misschien op het juiste moment op de juiste plaats als opstapje voor zijn carrière als acteur, maar dit boek getuigt van zoveel moed en doorzettingsvermogen. Na het verhaal van de moeder van Pascal, komen nog tal van getuigenissen aan bod van mensen die de jongeman op de een of andere manier begeleidden: zijn broer, stiefvader, kleuterjuf, hoofdverpleegkundige op de afdeling pediatrie, maar ook medewerkers van CREAHM, zijn begeleidster op de filmset,...
Keywords: Downsyndroom