De honden blaften en de karavaan trok verder : ervaringsgerichte verhalen over het fragiele X syndroom - De Groot, Marianne, ....- (Antwerpen : Cyclus, 2006)
Dit boek gaat over het dagelijkse leven met drie kinderen, waarvan er twee lijden aan het fragiele-x-syndroom (FXS). Dat wordt gekenmerkt door een trage motorische en verstandelijke ontwikkeling, emotionele uitbarstingen, sterke stemmingswisselingen, hyperactiviteit, impulsiviteit, dwangmatigheid en gedrag verwant aan autisme. Uitgangspunt van het boek is de vaststelling dat er over FXS weinig bekend is. De auteur benadrukt dat een diagnose nochtans belangrijk is. In haar boek verwoordt ze de problemen waartegen ze dagelijks moet opboksen. Maar ze vertelt ook over de mooie dingen, haar prettige en grappige herinneringen. "Geen enkel kind is zo puur als deze", zegt ze. Het boek geeft een indringend beeld van hoe het hele gezin omgaat met de situatie. Het toont wat een verstandelijk gehandicapt kind doet met zijn ouders, familie en omgeving. Het is een openhartige, ontroerende, aangrijpende en onbevangen getuigenis, en een boek waar vele mensen steun in kunnen vinden. [Debby Van Otten]
Persoonlijke ervaringen van een moeder met twee verstandelijk gehandicapte zoons.
Keywords: Fragiele-X-syndroom.