Sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen met een matige en ernstige verstandelijke beperking - Van Gils, Marc, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
De sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen met een verstandelijke beperking wordt vaak uit het oog verloren. De aandacht gaat immers veeleer uit naar de verstandelijke beperkingen op zich. Hoewel men steeds meer kijkt naar de mogelijkheden van deze leerlingen, blijven een aantal aspecten nog te weinig belicht. Marc van Gils, die dertig jaar lang actief is geweest als leerkracht, directeur en pedagogisch begeleider binnen het buitengewoon onderwijs, vertrekt vanuit zijn eigen praktijkervaring om zo tot een boek te komen waarmee we rechtstreeks aan de slag kunnen. Drie factoren die de sociaal-emotionele ontwikkeling kunnen beïnvloeden, vormen daarbij de rode draad: het niveau van het kind, de groep en de school. De auteur start om duidelijkheid te scheppen met een situering, om vervolgens uitvoerig in te gaan op de uitgangspunten, beeldvorming, doelstellingen, aanpak, evaluatie en ouderbetrokkenheid. Door de logische opbouw van het boek, de korte alinea's en de duidelijke taal is het boek erg toegankelijk. De bijlage is zeer uitgebreid en rechtstreeks bruikbaar in de praktijk, wat een absolute meerwaarde is voor dit praktijkboek.
Keywords: Mentaal gehandicapte kinderen ; onderwijs