Begrijpend lezen voor mensen met een verstandelijke handicap - Nicolay, P. G. T., ....-; Nakken, Han, ....-; Van den Bos, Kees (Kornelis Pieter), 1965- (Rotterdam : Lemniscaat, 2008)
Gebaseerd op een onderzoek naar leesbevordering presenteren de auteurs een lesprogramma, gericht op het bevorderen van het begrijpend lezen voor mensen met een verstandelijke beperking (leesniveau ongeveer groep 5 in het basisonderwijs). Immers, ook voor deze doelgroep geldt: lezen is een basisvaardigheid die beheerst moet worden om mee te doen in de samenleving. Belevingswereld en interesseniveau zijn aangepast aan de doelgroep. In duidelijke vak- en instructietaal wordt ingegaan op de cognitieve ontwikkeling van de doelgroep en wordt het onderzoek voorgesteld. Het centrale deel van deze uitstekend inzetbare publicatie omvat een met betrekking tot inhoud en opbouw zeer helder gestructureerde handleiding bij het leesprogramma. Bevat literatuur- en adressenlijst. Het boek is bedoeld voor leerkrachten in het speciaal basisonderwijs en vormingswerk voor volwassen mensen met een verstandelijke beperking, maar is ook bruikbaar in het 'gewone' basisonderwijs en speciaal voortgezet onderwijs. © NBD Biblion
Keywords: Lezen ; mentaal gehandicapten