Mijn hoofd heeft het nogal druk vandaag : een moeder, een zoon, en hun wonderlijke reis in de wereld van autisme - Derbyshire, Georgina, ....- (Tielt : Lannoo, 2011)
De Engelse auteur van dit zeer persoonlijke verhaal is moeder van een tienjarige zoon met het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Het leven met een kind met autisme is vol van verrassingen, verdriet en vertwijfeling. Daar tegenover staan echter ook uitdagingen, vreugde, fascinatie, humor en vooral de liefde voor dat unieke kind van je. Het is een reis door het leven met Bobby die, onderzocht door een diversiteit aan deskundigen, pas na een stressvolle vijf jaar de diagnose 'autismespectrumstoornis' ontving. Terwijl hij ongelofelijk spraakzaam is, heeft hij opvallende obsessies, zoals het in rijtjes opstellen van speelgoed, een fascinatie voor treinen en meetlinten en een grondige haat voor restaurants. Voor het oog van de lezer trekt het voor zijn opvoeders enorm energievretende leven (thuis, op school, tijdens vakanties) van Bobby voorbij. De schrijfstijl is realistisch, eerlijk en geloofwaardig en wordt gekenmerkt door optimisme, humor en relativeringsvermogen. Aansprekende lay-out. Interessant voor een ieder die op een eerlijke, maar relativerende wijze kennis wil maken met het fenomeen autisme in het dagelijkse leven. © NBD Biblion
Een hartverwarmende getuigenis over autisme Je zult het maar meemaken dat je zoon maandenlang denkt dat hij een hond is en de kinderen van het dagverblijf de stuipen op het lijf jaagt met zijn gegrom. Of dat hij zijn hele gezin verplicht om op straat in een nette rij achter elkaar te stappen, of onschuldige omstaanders in de supermarkt in een berg aardbeien katapulteert. In Mijn hoofd heeft het nogal druk vandaag neemt Georgina Derbyshire de lezer mee op een wonderlijke reis in de leefwereld van haar zoontje Bobby. Ze beschrijft op hilarische en hartverwarmende wijze hoe de wereld best verwarrend kan zijn, zeker als je een tienjarig autistisch jongetje bent met een fascinatie voor stenen, meetlinten en treinen. Een must voor iedereen die geconfronteerd wordt met autisme, en op zoek is naar steun, herkenning én humor. Want zoals Georgina Derbyshire het zelf verwoordt: 'Lachen is toegestaan!'
Keywords: Autisme -- Kinderen