Raadselkind : roman - Botes, Annelie, 1957- (Amsterdam : Archipel, 2008)
De Zuid-Afrikaanse Annelie Botes haalde met Raadselkind (Manteau, 1994) de shortlist van de Bookseller's Choice in 2002. Botes gaat bijzonder diep in op de psychologische, emotionele en praktische gevolgen waartegen een gezin moet aankijken waarin een autistisch kind wordt geboren. Voor Dawid en Ingrid Dorfling lijkt, nadat ze eerst twee meisjes hebben gekregen, de komst van hun zoon Alexander de hemel op aarde te beloven. Al snel wordt duidelijk dat het jongetje niet tot een normale relatie kan komen met zijn omgeving. Botes vertelt haar verhaal als één grote flashback: op een morgen vindt Ingrid Alexander verdronken in bad. De politie vermoedt kwaad opzet en Ingrid wordt meegenomen voor verhoor en moet enkele nachten in de cel blijven. Tussen de ondervragingen door blikt Ingrid terug op de negen voorbije jaren, waarin zij onafgebroken en koppig heeft willen doordringen tot wat Alexander denkt en drijft. Het waren negen jaren die als een loden gewicht op haar drukken: haar gevecht met de geneesheren en specialisten die pas na lange tijd tot het besluit komen dat Alexander autistisch is; haar onmacht om de stuklopende relatie met Dawid te redden, vergeefs want haar man zal, mede door de financiële ramp die boven hun hoofd hangt, zelfmoord plegen; haar ontgoocheling als ze het moet meemaken dat ze nergens nog welkom is bij haar (zgn.) vrienden, omdat Alexander een al te grote lastpost is; de hypocriete houding van de kerkenraad die liever de centen opsoupeert tot eigen eer en glorie, en op geen enkel moment de naastenliefde waarover zo vaak wordt gepreekt ook in daden omzet... Parallel aan het relaas van Ingrid vertelt Annelie Botes het verhaal van de zwarte meid meid Miriam, die als een van de enigen tot Alexander, die ze zelf Boetatjie noemt, weet door te dringen. Wie de jongen ook weet te bereiken, is Gunter, de man bij wie Alexander op zondag gaat paardrijden.
Als het zoontje van een blank Zuid-Afrikaans echtpaar autistisch blijkt, heeft dit dramatische gevolgen voor het hele gezin.
Keywords: Autisme