IJskastmoeder : leven met een aspergerkind - Van Bockel, Janneke, ....- (Tielt : Lannoo, 2009)
In dit boek vertelt Janneke Van Bockel over haar oudste dochter van negen, die niet opgroeit volgens het boekje. Buitenstaanders merken dat niet op het eerste gezicht: ze praat immers voor tien, ze is bijdehand en ze houdt ervan om leiding te nemen. Anderen ervaren haar als een haantje-de-voorste, of vinden haar te eigenwijs of hooguit onopgevoed. De achterkant wordt vooral thuis duidelijk: om een beetje goed in haar vel te zitten heeft het meisje veel structuur nodig. Ze is snel angstig, zoekt de grenzen op tot de rek eruit is, zet haar hakken in het zand wanneer er iets nieuws in aantocht is en al wat haar op sociaal gebied wordt uitgelegd, wil maar niet beklijven. Ze kampt immers met het syndroom van Asperger. En precies daarom is Janneke van Bockel een 'ijskastmoeder'. Ze snelt haar dochter niet tegemoet wanneer deze gevallen is, maar wacht tot ze zelf komt. Vervolgens overlaadt ze haar niet met troostende woorden, maar zegt ze rustig dat een pleister zal helpen. Ze communiceert naar eigen zeggen 'bot' met haar dochter, en verzoeken worden altijd geformuleerd als opdachten. Niet omdat zij een kille, koude moeder is ? wat de onderzoekers in de jaren zestig als oorzaak van autisme naar voren schoven ? maar omdat haar dochter een kalme moederhaven nodig heeft waar ze tot rust kan komen van de wilde, onvoorspelbare zee die haar leven is.
Columns van een moeder over de opvoeding van haar dochtertje met het syndroom van Asperger.
Keywords: Autismespectrumstoornissen