De spiegel van mijn ziel - Prince-Hughes, Dawn, ....- (Vianen : The House of Books, 2005)
Pas als ze 36 jaar is, krijgt Dawn Prince de bevestiging dat ze lijdt aan het syndroom van Asperger. Vanaf haar vijfde jaar houdt ze al een soort dagboek bij, waarin ze "alle prachtige en verschrikkelijke dingen" opschrijft die ze niet aan anderen kan vertellen, bang voor de blik van de gesprekspartner. Onderverdeeld in drie hoofdstukken vertelt ze in De spiegel van mijn ziel hoe ze in de lagere school door haar medeleerlingen en leraars niet wordt begrepen en wordt uitgelachen, tijdens de middelbareschoolperiode steeds meer geïsoleerd geraakt, begint te drinken, en problemen krijgt met haar seksuele geaardheid. Als ze zestien is, loopt ze weg van school en thuis, en brengt jaren dakloos door; om aan geld te geraken gaat ze werken als danseres in een club. Haar leven krijgt een andere wending nadat ze uren heeft doorgebracht in de zoo, stilletjes kijkend naar de gorilla's. Ze slaagt erin een job te krijgen in een dierentuinprogramma en uiteindelijk gaat haar grote wens, antropologe worden, ook in vervulling. Door het toepassen van de voorbeelden van lichaamstaal en verbale taal van gorilla's krijgt ze geleidelijk aan een beter begrip van de werking van de menselijke maatschappij. Dawn ontwikkelt, zoals vele hoogfunctionerende autisten doen, in de loop van haar leven een patroon waarbij ze haar intelligentie gebruikt om manieren te vinden om normaal te lijken.
Autobiografisch relaas over de strijd van een jonge vrouw tegen het syndroom van Asperger.
Keywords: Autisme