Seks@autisme.kom : een programma voor relationele en seksuele vorming voor jongeren en volwassenen met autisme. Deel 1, Seksualiteit - Hellemans, Hans, ....-; Vermeulen, Peter, ....-; Conix, Greet, ....-; De Lameillieure, Lies, ....- (Berchem : EPO, 2006)
Persoonlijke relaties en seksualiteit zijn grotendeels opgebouwd uit gevoelsmatige, abstracte en impliciete 'regels'. Personen met autisme hebben o.a. vanuit hun sociale en communicatieve stoornis en moeilijkheden om de context te betrekken een grote nood aan (voor hen) duidelijke informatie over seks en een explicitering van de gangbare normen, waarden en sociale regels. In Vlaanderen ontstond een werkboek in twee delen van de hand van een aantal deskundigen ter zake vanuit universitaire hoek en vanuit Autisme Centraal, het Vlaamse kennis- en expertisecentrum rond autisme. Het eerste deel omvat een vormingsprogramma rond seksualiteit voor (rand)normaalbegaafde jongeren vanaf 15 jaar met een autismespectrumstoornis, dat liefst in groep wordt gegeven. Het programma vertrekt van een brede en positieve visie op seksualiteit. Proefgroepen gingen reeds met het concrete materiaal aan de slag, wat het instrument niet alleen in een aangenaam relativerend perspectief plaatst, maar tevens noodzakelijke handvatten voor de wakkere praktijk oplevert. Het programma bevat een cd-rom met aangepaste foto's, schetsen en werkbladen. Het is bedoeld voor zorgverleners en leerkrachten van groepen, maar is ook bruikbaar voor individuele therapeuten of begeleiders in ambulante voorzieningen. Het referentiekader en de handleiding worden bijzonder concreet uitgeschreven, wat het gevaar in de hand werkt dat eenieder denkt er als vanzelf mee aan de slag te kunnen. Het moge echter duidelijk zijn dat gedegen kennis van de autistische denkstijl en een geoefende aangepaste communicatiestijl onontbeerlijk zijn voor de begeleider! Deze begeleider wordt dan ook geregeld gevraagd vanuit een "autistische bril" te kijken naar het materiaal, oog te hebben voor de transfer van theorie naar praktijk en waar nodig het materiaal aan te passen aan de specifieke noden van de groep of het individu.
Keywords: Seksualiteit ; autisme