Autisme in de wereld : een persoonlijke zoektocht van een vader-onderzoeker - Grinker, Roy Richard, ....- (Amsterdam : Ambo, 2007)
Een van de beste boeken over het verschijnsel autisme, of over verschijnselen uit het autismespectrum van de laatste tijd. Het munt uit door goede beschrijvingen en een nauwkeurig overzicht hoe in de kinderpsychiatrie zich opeenvolgend belangrijke ontdekkingen voordeden. De auteur is antropoloog en wetenschappelijk onderzoeker, en heeft een dochter die aan autisme lijdt. Op prettige wijze neemt hij de lezer mee in zijn familiegeschiedenis waar zijn oudste dochter verschijnselen bij het opgroeien vertoont die de ouders voor raadselen stelt. Niemand kan exact aangeven wat deze dochter mankeert, terwijl duidelijk is welke achterstanden en specifieke uitvalverschijnselen haar gedrag kenmerken. Grinker neemt de lezer mee op de ontdekkingstocht naar het mysterie van deze in elke cultuur voorkomende ontwikkelingsstoornis bij kinderen en opgroeiende jongeren. Nauwkeurig beschrijft hij het werk van Kanner en Asperger, die het autisme niet zozeer ontdekten dan wel zorgvuldig beschreven. Nadere ontdekkingen volgden. Grinker geeft een toegankelijk historisch overzicht van groeiende inzichten uit de laatste halve eeuw en hoe beeldvorming en behandeling toenamen. Een uitstekende studie voor artsen, leerkrachten en ouders. © NBD Biblion
Overzicht van het wetenschappelijk onderzoek naar autisme in de laatste helft van de twintigste eeuw en naar de beeldvorming over autisme in verschillende culturen.
Keywords: Autisme