Een lege brug - Bracke, Dirk, 1953-2021 (Leuven : Davidsfonds/Infodok, 2008)
Ook deze jeugdroman van Dirk Bracke speelt in de a-morele jongerencultuur en bevat een controversieel onderwerp: een 15-jarige jongen probeert een liefdesrelatie aan te knopen met een autistisch meisje. Bij hem gaat het vooral om het aanzien en de status die een mooie vriendin biedt. Gaandeweg komt de hoofdpersoon en met hem de lezer erachter wat zo'n contactstoornis inhoudt en waar het stereotiepe en dwangmatige gedrag van Paulien zich in uit. Terloops blijkt dat ook de groepsleider van het dagcentrum misbruik maakt van de situatie. De hoofdpersoon zelf legt nogal wisselende morele oordelen aan de dag, waardoor hij als verhaalfiguur niet consistent overkomt en als zodanig ook niet als identificerende verhaalfiguur voor de lezer kan fungeren. Wel biedt de roman eenvoudige informatie over autistisch gedrag die achteloos en vanzelfsprekend wordt geplaatst in de geseksualiseerde jongerencultuur. Mooi omslag met een functioneel kleurloos meisjesgezicht dat moeilijk kijkt. Mooi uitgegeven. Vanaf ca. 14 jaar. © NBD Biblion
Een 15-jarige jongen wordt verliefd op een autistisch meisje en leert hoe moeilijk het is om met haar in contact te komen.
Keywords: Autisme