Op een blauwe dag geboren : een geschiedenis : indrukken van een autistische jongen met een bijzonder brein - Tammet, Daniel, ....- (Amsterdam : Nieuwezijds, 2007)
Alle media hebben bij verschijning van dit boek aandacht aan deze auteur gegeven. Hij lijdt aan een vorm van autisme (het Aspergersyndroom) en is een savant. Het verschil met bijvoorbeeld de hoofdrolspeler uit de film 'Rainman' is, dat hij kan uitleggen wat er in zijn hoofd gebeurt tijdens zijn duizelingwekkende geheugenprestaties. Woorden, namen en getallen ziet hij als kleuren en vormen in zijn hoofd. Hij rekent snel, kent priemgetallen uit zijn hoofd en leert razendsnel diverse talen. Uit zijn biografie blijkt echter ook de bij dit syndroom horende stereotypie: tics en obsessies, de afkeer van verandering en het gebrek aan invoelingsvermogen. Omdat hij controle heeft over zijn autisme, kan hij er (wat) afstand van nemen en dat maakt dit boek boeiend om als lezer een idee te krijgen wat er omgaat in dit type autisten. Voorzien van enkele figuren in zwart-wit. Vrij kleine druk. © NBD Biblion
Autobiografie van een man met het syndroom van Asperger, een vorm van autisme, en die tevens een savant is.
Keywords: Autisme