Het autistische kind, de baby en de semiotiek - Delion, Pierre, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
Pierre Delion is hoogleraar kinderpsychiatrie aan de universiteit van Lille. Mileen Janssens, vertaler van het boek, is psycholoog en psychotherapeut. Ze begeleidt internaten en is docente. Delion benadert autisme vanuit een psychoanalytische hoek en laat zich inspireren door Freud, Lacan en Pierce. Met name de semiotiek kan volgens de auteur helpen om autisme beter te begrijpen. In dit denkkader gaat men op zoek naar de verklaring van tekens in de communicatie die de verbale taal overschrijden. De baby geeft deze tekens door de manier waarop hij kijkt, door gebrabbel, door te grijpen en door de spierspanning (bv. krullende bewegingen in de wieg). De taak van de hulpverlener bestaat er volgens de auteur in deze tekens waar te nemen en te vertalen, om op basis daarvan de therapie te bepalen. Delion kiest daarbij voor de baby als observatieobject, omdat zo de nonverbale communicatie het beste kan worden geobserveerd. Daarnaast wordt ook het belang van een vroege diagnose aangeduid. Zo is de therapie immers het efficiëntste en zouden de symptomen van autisme bijna volledig teruggedrongen kunnen worden.
Keywords: Taalverwerving ; autisme