Dubbelklik : autisme bevraagd en beschreven - Landschip, ....-; Modderman, Loes, ....- (Berchem : EPO, 2004)
Tim, een 47-jarige Vlaamse man met autisme leert via het internet Loes kennen, een Nederlandse fotografe die werkzaam was in de gezondheidszorg. Er ontstaat een intensieve correspondentie via e-mail tussen deze twee mensen die in vele opzichten elkaars tegenpool zijn; het is precies daardoor dat Dubbelklik zo origineel en inspirerend is. Door het schrijven over zichzelf begrijpen ze elkaar beter en door te lezen wat de ander schrijft, komen ze tot meer zelfinzicht. In dit boek laat Tim via veel anekdotes zien welke indringende gevolgen autisme heeft op zijn alledaags leven. Door zijn ongelooflijk humoristisch talent relativeert Tim veel en slaagt erin met soms grappige beelden kenmerken van autisme zeer goed te beschrijven. Loes van haar kant heeft het talent, vanuit een grote dosis nieuwsgierigheid en zonder voorkennis over autisme, de juiste vragen te stellen. De vragen van Loes doen Tim en de lezer nadenken over aspecten van autisme waaraan weinig aandacht wordt besteed, zoals tijdsgevoel, impulsiviteit, oriëntatie in de ruimte, zelfkennis, reacties op geuren... "Het is een boek met een originele kijk (op autisme) die zelfs voor deskundigen als ikzelf bijzonder leerrijk is", schrijft Peter Vermeulen in het voorwoord. [Joke De Wit]
Correspondentie tussen een Nederlandse vrouw en een Vlaamse autistische man, waarin de dagelijkse ervaringen en problemen van een autist aan de orde komen.
Keywords: Autisme