Een bijzonder bewustzijn : een beter begrip van kinderen met autisme en Asperger - Szatmari, Peter, ....- (Amsterdam : Harcourt, 2005)
Een bijzonder bewustzijn : een beter begrip van kinderen met autisme en Asperger Kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) gebruiken een 'geheime' taal om te communiceren; zij leven in een mysterieuze wereld van directe waarneming en zonder metaforen. De onvermijdelijke communicatieproblemen leiden vaak tot stereotypering, misverstanden en stigma's. Het zou voor ouders en opvoedkundigen mogelijk moeten zijn door de ogen van een autistisch kind te kijken, want dan zouden zij begrip kunnen opbrengen voor het storende en ingewikkelde gedrag dat een kind met ASS vertoont. Dit boek, met 12 verhalen over het leven van een kind met autisme of de stoornis van Asperger, probeert de basis te leggen voor het begrijpen van kinderen met ASS. Ouders van een autistisch kind zullen bepaalde opvallende gedragingen zeker herkennen. De auteur schrijft in de inleiding: "Hopelijk leert u begrijpen hoe het kind denkt en wat het voelt, en hoe zijn denkpatronen en gevoelens uitmonden in verbijsterend en soms ook zorgwekkend gedrag. Als u dat lukt zullen veel obstakels verdwijnen die een goede ouder-kindrelatie en effectievere interventies in de weg staan." Een leerrijk boek voor ouders en opvoeders. [Joke De Wit]