Superbrus, een megaklus : begeleidingsprogramma voor brussen met een broer of zus met autisme - Snoeckx, Annelies, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Superbrus, een megaklus van Annelies Snoeckx is een begeleidingsprogramma voor ‘brussen' met een broer of zus met autisme. Het is een van de weinige boeken over dit onderwerp. In de inleiding legt de auteur eerst uit wat we moeten verstaan onder ‘brussen'. Volgens haar zijn brussen broers en zussen van een persoon met een handicap, in dit geval autisme. Hoewel de auteur het begrip ‘handicap' liever niet gebruikt. Ze begeleidt binnen een begeleidingsdienst gezinnen met een persoon met autisme. In deze begeleiding staan brussen centraal. De auteur kiest als theoretisch kader voor autisme het concept van centrale coherentie. Dit is één visie binnen de verschillende visies over autisme. De vraag die vaak wordt gesteld is of dit de juiste visie is. Deze visie stelt als uitgangspunt dat mensen met autisme minder snel een samenhang zien tussen de verschillende elementen uit hun omgeving. Door hun focus op deze verschillende elementen in plaats van op het geheel, ervaren ze de wereld soms als een chaos. Na de inleiding bespreekt Snoeckx haarfijn en vol respect voor de betrokkenen de bijzondere relatie die er bestaat tussen broers/zussen en een persoon met autisme. Zowel kansen, uitdagingen en belevingen van brussen komen aan bod.
Keywords: Autisme ; gezin