Autisme : van begrijpen tot begeleiden - Peeters, Theo, 1943- (Antwerpen : Houtekiet, 2013)
De auteur heft misverstanden over autisme op en schetst met praktijkgevallen hoe een behandeling kan slagen Tiende geactualiseerde druk van dit standaardwerk Een persoon met autisme heeft het moeilijk om betekenissen te begrijpen achter de waarneming. Als je vraagt ¿Wat is er aan de hand?¿ kijkt hij wellicht verbaasd naar zijn hand. Als je hem liefdevol zoent en vraagt hoe dat voelt, antwoordt hij waar¬schijnlijk: ¿Nat.¿ Deze letterlijkheid weegt op heel zijn doen en laten: zijn communicatie, zijn sociaal gedrag, zijn begrip, zijn gevoel, zijn spel en zijn vrije tijd, kortom, op al die gebieden die ons leven zinvol maken. Ook hulpverleners en ouders hebben daardoor problemen. Ze beseffen onvoldoende hoe ingewikkeld het is om ¿normaal¿ te zijn. Er is enorm veel verbeelding nodig om mensen te helpen, die lijden aan een gebrek aan verbeelding. Toch kan het, met veel geduld en inlevingsvermogen. Mensen met autisme kunnen geholpen worden als we hun problemen begrijpen. Dit boek geeft praktische tips, mogelijke oplos¬singen, talloze getuigenissen van ouders én personen met autisme. Theo Peeters is een internationale autoriteit op het gebied van autisme. Hij studeerde in Leuven, Brussel, Londen en North Carolina. Hij richtte het Opleidingscentrum Autisme Theo Peeters in Antwerpen op en introduceerde het begrip teacch (wat staat voor een continuïteit van in autisme gespeciali¬seerde voorzieningen) in Nederland en België. Dit boek verscheen in twaalf talen. ¿Peeters valt op door zijn onopgesmukte, voor ieder begrij¬pe¬lijke schrijfstijl. Zijn boek is daardoor in principe voor iedereen, die geïnteresseerd is in, of belang heeft bij het onderwerp autisme, toegankelijk. De vele voorbeelden en anekdotes maken de tekst lichter verteerbaar en vooral ook leuk om te lezen.¿ Engagement, blad van de Nederlandse Vereniging voor Autisme