Communicatiekwesties bij autisme en syndroom van Asperger : spreken we dezelfde taal? - Bogdashina, Olga, ....- (Antwerpen : Garant, 2006)
Hoe communiceren mensen met autisme en hoe kunnen we trachten hen beter te begrijpen? Olga Bogdashina schetst in drie grote luiken de belangrijkste communicatieaspecten in verband met autisme en syndroom van Asperger. Eerst komen meer theoretische aspecten als taal en communicatie, taalverwerving, perceptie en cognitieve stijlen bij mensen met autismespectrumstoornis aan bod. Dit luik is een zware brok die toch helder en duidelijk omschreven is en hulpverleners een zeer duidelijk beeld geeft van "gewone" communicatie en taal (-verwerving), en de grote verschillen daarmee bij autisme. Daarna diept de auteur het autistische communiceren verder uit met thema's als taalleerstijl, taalontwikkeling, sociale communicatie en taaleigenaardigheden bij deze doelgroep. In het laatste deel beschrijft ze strategieën die een sleutel kunnen vormen om te komen tot communicatieverbeteringen bij personen met autisme. Zo wijdt ze een hoofdstuk aan assessment en het belang van een goede diagnose, en licht ze een aantal communicatiesystemen toe. Sterk aan dit boek is dat Bogdashina er niet van uit gaat dat autisme zomaar een "handicap" is. Ze beschrijft het syndroom als een kwalitatief verschillende manier van wisselwerking en interactie met de ander. Regelmatig maakt ze de vergelijking met een reis naar het buitenland. Ook dan denken we niet dat de andere niets te vertellen heeft, maar proberen we de andere taal te leren of zoeken we een tolk.
Keywords: Taalverwerving ; autisme