Waarneming en zintuiglijke ervaringen bij mensen met autisme en aspergersyndroom : verschillende ervaringen, verschillende werelden - Bogdashina, Olga, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Voor autistische mensen is autisme een manier van leven. Alles is ervan doordrongen, het kleurt iedere ervaring, iedere gewaarwording, gedachte, emotie, kortom elk facet van het bestaan (Sinclair, 1993). Ze reageren niet op een manier die we verwachten, omdat ze een ander systeem van waarneming en communicatie hebben. Natuurlijk is het heel moeilijk om te communiceren met iemand die zich van een andere 'taal' bedient (en autistische mensen zijn in iedere cultuur 'buitenlanders'). Maar het is even verkeerd om niet-autistische methoden te gebruiken om autistische kinderen te onderwijzen en te behandelen. Dat is een garantie voor mislukking en het kan ze soms zelfs voor het leven beschadigen. Door het gehele boek heen worden voorbeelden gegeven om verschillende verschijnselen te illustreren. Uit de inhoud: Zintuiglijke stoornis of andere zintuiglijke beleving? - Waarneming - Mogelijke zintuiglijke ervaringen bij autisme - Stijlen van waarneming - Cognitieve stijlen - Andere zintuiglijke aandoeningen - Behandeling - Profiel zintuiglijke waarneming Over de auteur(s): Olga Bogdashina publiceert regelmatig over autisme en informatieverwerking. Ze treedt in vele landen op als gastspreker. Als ervaringsdeskundige is nauw betrokken bij het onderwerp. Olga Bogdashina vertaal in dit boek die 'andere zintuiglijke wereld' en brengt die daarmee dichter. Onmisbare informatie voor iedereen die persoonlijk of professioneel betrokken is bij mensen met autisme.
Keywords: Autisme