Begrip door inzicht : als gedrag op autisme lijkt - Kuijpers, Ben, ....- (Antwerpen : Garant, 2007)
Dit boek van Ben Kuijpers begint als een kroniek van het leven van een 'anders denkende en anders voelende'. Wanneer Kuijpers echter de diagnose autisme krijgt, valt plots alles op zijn plaats. Vanaf dan kan hij zich tenminste bezighouden met het verminderen van de gevolgen van zijn beperkingen. In een tweede deel heeft Kuijpers het over hoe zijn ontwikkeling en beleving verschillen met die van zijn omgeving. Door uit te leggen hoe alles zo 'anders' in hem omgaat, begrijpt en respecteert men hem immers, wat hem overigens ook op het idee bracht om dit boek te schrijven. Verder levert Kuijpers ook nog eigenaardige visies over hoogsensitiviteit en begaafdheid, en stelt hij ook een 'nieuwe diagnose' voor. Het boek vormt zo een terechte aanklacht tegen de ontoereikendheid van onder meer de huidige diagnostische criteria en behandelingsplannen, maar Kuijpers' uiteenzetting moet wel gerelativeerd worden. De uitgave heeft een ruime lay-out met brede ondermarges en bevat gedichten van de auteur, figuren, voetnoten, een bibliografie en bijlagen over onder meer het ontstaan van het begrip autisme. © NBD Biblion
Ervaringen en inzichten van een autistische man.
Keywords: Autisme