Als Joonas, Jonas wordt : comorbiditeit autismespectrumstoornis -dysorthografie - Cornillie, Nathalie, ....- (Leuven : Acco, 2012)
Als Joonas, Jonas wordt gaat dieper in op de problematiek van het tesamen voorkomen van autismespectrumstoornissen en dysorthografie. In een eerste deel legt Nathalie Cornillie aan de hand van goed gekozen voorbeelden uit wat autisme en dysorthografie precies inhouden. Voor de autismespectrumstoornissen baseert ze zich vooral op de gangbare theorie van Lorna Wing (2000). Ook een aantal andere theorieën vermeldt ze kort. Wing stelt dat autisme een diepgewortelde ontwikkelingsstoornis is die zich kenmerkt door een triade van stoornissen op het gebied van sociale interactie, communicatie en verbeelding. Bijzonder goed in dit eerste deel is dat Cornillie vertrekt vanuit de sterktes die kinderen en jongeren met autisme hebben. De meeste boeken vertrekken vanuit wat het kind niet kan. Dysorthografie is volgens Cornillie eenvoudigweg een spellingsmoeilijkheid. Ze kiest bewust voor deze term omdat bij comorbiditeit (het tesamen voorkomen van aandoeningen) niet altijd duidelijk is welke beperking aan de basis ligt. Ze beschrijft dan ook de basisvoorwaarden voor correct schrijven om zo het verband met autisme te leggen. Dit gedeelte had echter grondiger uitgewerkt kunnen worden. Cornillie houdt het hier op een aantal algemeenheden en is al te oppervlakkig. Het hoofdstuk over ontwikkelingsdoelen en eindtermen is er bovendien wat bijgesleurd.
Handleiding voor leerkrachten in het bijzonder onderwijs voor de aanpak van autistische kinderen met spellingsproblemen.
Keywords: Spellingmoeilijkheden