Begeleiding van slechtziende kleuters in de gewone school - Delaet, Leo, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Dit boek bevat adviezen, gebaseerd op praktijkervaring bij het begeleiden van slechtziende kleuters (zicht minder dan 30%) op de reguliere basisschool. Het boek begint met een deel over het belang van zien, het effect van minder zien en de werking van het oog. Inclusief een observatielijst voor het kijkgedrag van kinderen. In deel twee komt vooral het effect van slecht zien op de ontwikkeling aan bod: de zorgvraag en mogelijke begeleiding, ook wat betreft kleuters met een meervoudige beperking. Deel drie bevat de samenwerking met ouders, kennismaken met school en klas, knutselen en tekenen, kring en schoolplein. Ook enkele praktijkverhalen. Bestemd voor leerkrachten, maar zeker ook andere professionals die met slechtziende jonge kinderen te maken hebben, zoals leiding van de buitenschoolse opvang, ouders en studenten. Auteur Leo Delaet is klinisch kinderpsycholoog en verbonden aan Centrum Ganspoel voor mensen met een visuele beperking in België. Het boek is ook zeer goed bruikbaar in Nederland. Groot verschil is dat de kleuterschool in België is voor kinderen vanaf 2,5 jaar tot zes en in Nederland vanaf 4 jaar. © NBD Biblion
Hoe ga je als leraar op een gewone kleuterschool om met blinde of slechtziende kleuters? Informatie over visuele stoornissen en hun gevolgen, hun effect op de ontwikkeling van de kleuter en tips voor aangepaste begeleiding.
Keywords: Slechtziende kinderen ; onderwijs