Wonen in de 21ste eeuw : naar een hedendaags Utopia : coöperatieve woonvormen in België en Nederland : meer dan 250 inspirerende voorbeelden - Camp, Peter, ....- (Den Haag : Acco, 2017)
De verhouding tussen de generaties wijzigt. Door nieuwkomers, de stijgende gemiddelde leeftijd en de veranderende gezinssamenstelling wordt onze samenleving steeds kleurrijker. Woonbehoeften van jongeren, alleenstaanden, jonge gezinnen, vitale en kwetsbare ouderen veranderen. Collectieve woonvormen zijn bezig aan een opmars. Dit biedt nieuwe kansen aan woningbouwcorporaties, vastgoedondernemingen, gemeenten, woon- en zorgprofessionals, projectontwikkelaars, woonconsulenten, architecten, stedenbouwkundigen, en andere belanghebbenden die snel willen inspelen op de nieuwe woonwensen. Veel van de woonvormen die beschreven worden in dit boek zijn onbekend bij het brede publiek. Met aansprekende voorbeelden uit Nederland en België en tal van bruikbare aanwijzingen nodigt het belangstellenden uit om er meteen iets mee te doen. Peter Camp is organisatiesocioloog en ontwikkelaar van de veel gebruikte matrixmethode, een interactieve bottom-up en doe-het-zelf aanpak voor veranderingen in organisaties. Hij publiceerde onder meer de everseller De gekookte kikker, Kracht met de matrix, Projectmanagement, Gebouwen met een ziel en De broedfactor. De coöperatieve woonvormen benadert hij als broedplaatsen voor sociale innovatie.
Keywords: Huisvesting ; België