Het Havenhuis Antwerpen - Tijs, Rutger J., 1949-; Dubois, Marc, ....-; Van Hooydonk, Eric, 1965- (Amsterdam : Pandora Publishers, 2016)
Er zijn weinig havens in de wereld die kunnen bogen op zo'n rijke geschiedenis als Antwerpen. Reeds in de 16e eeuw was de haven een draaischijf van internationale handel. Geïnspireerd door deze unieke positie, en de historische context heeft Zaha Hadid Architects een nieuw Havenhuis voor Antwerpen gecreëerd dat zich passend heeft ingeschreven in de eeuwenlange dialoog tussen stad en rivier. Het Havenhuis combineert het oude en het nieuwe, wat een impressionant geheel oplevert dat speelt met het licht. De gedachte aan een fonkelende diamant zal nooit veraf zijn, wanneer het glazen gedeelte zijn spel van tinten en kleuren opvoert. Het ontwerp van Zaha Hadid toont bovendien hoe 'voormalige' gebouwen ook in moderne architectuur een glansrol kunnen spelen. De sublieme integratie van de niet langer in gebruik zijnde en als monument beschermde brandweerkazerne als volwaardig onderdeel van de constellatie, versterkt het totale project. Het boek behandelt het ontstaan en de ontwikkeling van de Haven en de omgeving van de dokken waar het nieuw Havenhuis staa en de recente situatie van de Antwerpse Haven in een tweede deel wordt het Nieuwe Havengebouw behandeld, uitgebreid geïllustreerd met foto's van het bouwproces.
Keywords: Het Havenhuis (Antwerpen(stad)).