De politie als slachtoffer van geweld - Ponsaers, Paul, 1952-; De Waele, Maarten, 1989-; Balthazar, Herman, 1938- (Antwerpen : Maklu, 2014)
Geweld tegen politieambtenaren (verbaal of fysiek) kan ingrijpende gevolgen hebben voor de persoonlijke leefomstandigheden en de werkomgeving van het slachtoffer. Al te vaak wordt hieraan voorbijgegaan. Het thema wordt immers als delicaat ervaren in een machocultuur die traditioneel met de politie geassocieerd wordt. Op basis van literatuur en diepte-interviews bij lokale politieambtenaren in Vlaamse centrumsteden onderzoekt Vanessa Laureys wat de gevolgen zijn van dit geweld, en hoe de slachtoffers ermee omgaan (de copingstrategieën). Niet alleen biedt dit werk voor de betrokken politieambtenaren praktische handvatten. Ook voor de beleidsverantwoordelijken geeft het een voor de Belgische context unieke beschrijving, met concrete aanbevelingen.