Schitterende rotzooi upcycle! : een inspiratieboek over het boeiende tweede leven van gevonden en gerecycleerde objecten - Van Craesbeeck, Jan, ....-; Meert, Lil, ....- (Tollembeek : De Draak, 2013)
Dit boek geeft ideeën over hoe je kunst kunt maken van afgedankte spullen. Elk voorwerp krijgt in zijn functionele leven een eigen karakter, door gebruik, aantasting of bewerking. Door deze voorwerpen of delen daarvan te bewerken en opnieuw te rangschikken ontstaan er kunstige vormen die een andere functie krijgen. Zoals een wasmachinetrommel als lamp, een zilveren theelepeltje als hanger of roestige en kromme spijkers als schilderij. Het is geen knutselboek; het is een kunstboek met mooie foto's. Een bloemenvaas met oude afwaskwasten spreekt mogelijk minder tot de verbeelding dan een verweerd, knoestig stuk hout dat nu een fantasievogel voorstelt. Beide kun je kunst noemen. De auteurs van het boek proberen de kijker met andere ogen te laten kijken naar schijnbaar onbruikbare spullen en er de schoonheid van te laten inzien. Dat is aardig gelukt, het is een interessant kijkboek dat je de ogen opent voor de schoonheid van alledaagse voorwerpen. Naast (kunst)voorwerpen uit hun eigen ‘visoogcollectie' tonen de auteurs ook foto's van andere gerenommeerde kunstenaars. © NBD Biblion
Keywords: Recyclage en kunst