Oog voor het dove kind : informatie van ouders voor ouders van dove en ernstig slechthorende baby's, peuters en kleuters, met of zonder CI - Van Lonkhuyzen, Annelies, ....- (Utrecht : FODOK, 2007)
Dit is een informatieve gids voor ouders van jonge dove en ernstig slechthorende kinderen. De natuurlijke taalontwikkeling van en de communicatie met een doof kind verloopt anders dan bij horende kinderen, en daarmee voor een deel ook de opvoeding. In de eerste vier hoofdstukken komen onderwerpen aan bod als doofheid en slechthorendheid, acceptatie, gezinsbegeleiding, hoormogelijkheden, gebarentaal, taalontwikkeling en communicatie. De laatste drie hoofdstukken behandelen de ontwikkeling van het kind in drie levensfasen: babytijd, peutertijd en kleutertijd. Het boek sluit af met praktische informatie over onderwijs, hulpmiddelen en financiële steun, en bevat literatuursuggesties, adressen en een verklarende woordenlijst. Het boek biedt veel praktische suggesties voor ouders en is geschreven in een aansprekende, niet-belerende stijl. Fragmenten uit interviews met ouders roepen herkenning op. Deze derde editie (vorige editie: 2002) is geheel geactualiseerd. Uitgever FODOK behartigt belangen van ouders en hun dove kinderen, onder andere door veel voorlichtingsmateriaal uit te geven. © NBD Biblion
Keywords: Dove kinderen