SMOG : spreken met ondersteuning van gebaren : het handboek - Loncke, Filip, ....-; Nijs, Martine, ....-; Smet, Louis, ....- (Antwerpen : Garant, 1998)
Spreken Met Ondersteuning van Gebaren -SMOG is een communicatiewijze die gebruikt wordt bij mensen die beperkingen ondervinden in het zich uiten door middel van spraakDoor spreken te combineren met een beperkt aantal gestandaardiseerde gebaren kunnen deze mensen hun wensen, behoeften en noden duidelijker kenbaar maken en zo een beter contact met hun omgeving realiseren. Taal en communicatie, en uiteindelijk dus het sociale leven, worden op die wijze een stuk toegankelijker gemaakt. Dit handboek legt uit hoe SMOG werd ontwikkeld, waarom het werkt en hoe het in individuele en groepsbegeleiding kan worden ingepast. SMOG wordt daarbij in het bredere kader van 'Ondersteunende communicatie' geplaatst.
Keywords: Gebarentaal